Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/emivem1q/public_html/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 112
  • Home
  • Wondverzorging

Wondverzorging

WONDVERZORGING MET CALENDULA
Bij gezonde mensen zorgt het lichaam meestal zelf voor een perfecte genezing van wonden. U hoeft er niets voor te doen, het lichaam doet het perfect, gratis en voor niets. Wat een wonder als we er bij stilstaan. Soms komen er door omstandigheden als vervuiling, een operatie, bevalling, een infectie, of door ziekten als suikerziekte/diabetes problemen: de wond heelt niet.
In onze praktijk zien we dat veel wonden die slecht genezen, goed reageren op de behandeling van Calendula, zelfs de wonden die na een operatie in ziekenhuizen niet willen dichten. Heeft u een huid waarbij de wonden/wondjes slecht genezen,  dan is het raadzaam bij wondjes/wonden direct Calendulazalf of -oertinctuur te gebruiken, 1 à 2 x daags. Als u door een knip of scheuring tijdens de bevalling veel pijn en ongemak heeft versnelt het steriel behandelen van de wond de heling van de wond en de pijn. Ook in de tropen is de kans op een infectie voor ons westerlingen groter door het voor ons onbekende micromilieu. Het advies is om ook de kleine wondjes, zeker aan de voeten, altijd 1-2 x daags in te smeren met Calendulazalf of -oertinctuur te behandelen. Dit voorkomt veel ellende.

Calendula
Calendula werkt verzachtend, verzorgend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.  Het stimuleert de vorming van nieuw huidweefsel en helpt littekens voorkomen. Verder is Calendula antiseptisch en bovenal bevordert het de genezing van wonden. Het is eigenlijk een natuurlijk jodium/betadine dat niet alleen ontsmet, maar ook zorgt voor een voorspoedige genezing of herstel van de huid.

Kopen
De zalf is meestal goed verkrijgbaar bij apotheek en drogist. De oertinctuur moet u meestal bestellen bij apotheek of drogist. Ik adviseer dan Calendula- of beter Hypercal-oertinctuur (een combinatie van Hypericum en Calendula) te bestellen. Hieronder leest u aanwijzingen voor het gebruik bij eenvoudige wonden, open wonden, dichte wonden, gecompliceerde wonden en verwondingen in de tropen.

Open wonden
Bij open wonden liever niet een zalf gebruiken in verband met infectiegevaar. Behandel open wonden daarom altijd steriel. Gebruik bij open wonden altijd de verdunning van Calendula-oertictuur (zie onder). Bij dichte wonden mag u Calendula zalf of crème smeren.

Brandwonden
In principe doet u niets op een open brandwond, dat is echt het beste! De wond geneest vanzelf. Bij veel te langzame genezing of dreigende ontsteking kunt u de steriele behandeling toepassen. Laat het gaasje dan nooit langer dan 10 min op de wond.

Gewone wonden
Bij gewone huis-, tuin- en keukenwondjes hoeft niets gedaan te worden. Zorg dat de wond schoon is. Wilt u ontsmetten dan is Calendula een aanrader, omdat deze niet alleen ontsmet, maar ook de genezing bevordert en littekenvorming voorkomt. Voor ontsmetting van een wondje kunt de enkele druppels rechtstreeks op de wond druppelen. Dat is sterk en prikt onaangenaam. Zachter is het een verdunning te gebruiken van 1:7, zie onder. Op open wonden en grote wonden nooit zalf smeren, i.v.m. infectiegevaar,  maar altijd de Calendula- of Hypercal-oertinctuur-verdunning in steriele vorm.

Verdunning maken
Verdunning 1:7,  u neemt 1 druppel Calendula/Hypercal-oertinctuur en 7 druppels afgekoeld gekookt water. Maak een oplossing die voldoende is om 1 steriel gaasje nat te maken, vaak is 10 druppels oertinctuur en 70 druppels water voldoende. Doe het steriele gaasje in de oplossing en leg het natte gaasje 10 minuten op de wond en verwijder het dan (anders gaat het gaas in de wond vastzitten) en verbindt dan, indien nodig, de wond.
Bij kleine wondjes is 1 x voldoende. Bij grotere, eenvoudige wonden is 2 x daags voldoende, tot de wond sluit. Pas als de wond dicht is, mag er zalf op gesmeerd worden. Moeilijk genezende of ontstoken wonden Weet u dat wonden bij u langzaam of moeilijk genezen, of altijd littekens achterlaten, gebruik dan zeker Calendula/Hypercal. Bijvoorbeeld na een operatie, bevalling of bij diabetes. Ook als u ziet dat een schijnbaar ongecompliceerde wond moeilijk of langzaam heelt. Gebruik de hier boven beschreven oplossing 3 x daags, of als het ontstoken is of dreigt 6 x daags. Wel steeds een nieuwe oplossing maken. Zodra de genezing op gang komt, kunt u de frequentie verminderen naar 3 x daags en 1 x daags tot hij dicht is.

Littekens
Als u bang bent voor littekens, of altijd littekens krijgt, smeer als de wond dicht is 1 x daags Calendulazalf op de wond. Dit werkt bijvoorbeeld ook bij puistjes of acne. Doe dit gedurende langere tijd voor een optimaal resultaat.

#CALENDULA #WONDVERZORGING #LITTEKENS #DIABETES #HOMEOPATHIE


Adres

Gezondheidscentrum Leiden
Oosterkerkstraat 1
2312 SN LEIDEN

Contact

Maarten Verzaal
verzaal@homeopathieleiden.nl
tel.: 071-513 79 40
mobiel: 06-37 11 31 93
app: 071-513 79 40

 


U vindt mij op de tweede verdieping!

Copyright 2021 - Homeopathie Leiden - KvK 61701068 - Alle rechten voorbehouden